BOTM Disember: Taman Pertanian Sabah

Assalamu'alaikum dan Salam mesra...

Kepala entri di atas, 'BOTM Disember'. Ya, bulan ini aku sekali lagi tidak mahu melepaskan peluang untuk menyertai BOTM yang dianjurkan oleh pihak WSB. Hadiah kali ini dari penaja jelita, Kak Lina Ramsah yang lemah lembut lagi menawan kalbu, I Love Oldies Boutique, pasti aku mahu. Kehkeh.

Hujung tahun. Sinonim dengan bulan percutian. Terutamanya bulan Disember, walaupun bulan ini juga sinonim dengan bulan tengkujuh. Aku dan keluarga turut tidak melepaskan peluang untuk mengisi hujung tahun dengan menghabiskan masa dan bercuti bersama-sama. 

Natural Beauty

Natural Beauty tidak memerlukan mekap yang mahal dan berjenama.

Natural Beauty bukan direkaciptakan, tapi penganugerahan. Dari Tuhan. 

Natural Beauty. Tidak semua wanita yang mendapatkan. Hanya segelintir yang terpilih. Dipilih oleh Tuhan. 

Contoh 'Natural Beauty'. keh keh.


Nota: Natural Beauty ada sangkut paut dengan 'hati'

I am Classic Lover


I love classic
I hope I am classic 
Why? 

As you know
As we all know 
Usually classic worthy than modern one 

So choose. 
Are you modern? 
Or classic? 


Note: I love classic love song

Selebriti Facebook

Assalamualaikum dan salam mesra sahabat.

Siapa saja yang baca ni aku iktiraf sebagai sahabat. Bertambah lagi saturang kawan kamu kan. Jangan 'status'kan pula pasal anugerah ni ya. hehe

Ni saja mau cerita, sekarang kan kebanyakkan orang mesti ada akaun Facebook. Macam satu kewajiban pula. Kalau tiada, kena ejek pula kononnya ketinggalan zaman. Biasalah, tipikal Malaysia. Ada jak mau kondem. Ni paling patut diubah soal mentaliti ni. Tapi bukan itu yang aku mau cerita. 

Aku mau cerita pasal Facebook dan penggunanya a.k.a si pemegang akaun Facebook. Asal jak aku buka Facebook, bertaburanlah status friends aku. Facebook ni sangat terbuka sebenarnya, memang ada privasi tapi masih juga macam tiada privasi. Tapi bukan pasal privasi juga yang aku mau cerita.

Langkah Pilihan


Tiada arti pekik gemilang
kalau dicapai bukan pada kaedahnya.

Apatah lagi memenanginya dengan cara hina.

Melangkah ke depan tanpa hentinya,
itulah masa.

Semakin selangkah ke hadapan,
kini semakin hilang sifat mulia manusia.

Suatu masa nanti tiada sudah melangkah,
apa lagi pilihan yang ada?

Sepanjang langkah perjalanan
disitulah suainya berfikir tentang pilihan
bukan padanya langkah terakhir.

Apa pilihan langkah-langkahmu?

Pastikan kemas perlangkahanmu.


ps: Semua orang buat silap, perbetulkan silap itu.

Sepetang Bersama Alfian: Siri #2

Belum menonton siri #1, tonton disini - Sepetang bersama Alfian: Free Kick

Rabu Bisu #5: Love You Like a Love Song

Wanita Zaman Sekarang Sebenarnya Suka Dirogol

PERKONGSIAN | sumber asal

Adakah benar wanita sebenarnya suka dirinya dirogol? Apa yang membuatkan lelaki boleh terangsang nafsu seksnya sehingga sanggup melakukan jenayah ROGOL wanita? 

Lelaki dijadikan sebegitu rupa, dimana nafsu seksnya boleh terangsang dengan hanya memandang pada wajah atau bentuk tubuh wanita sahaja. Apatah lagi wanita yang mempunyai rupa paras yang cantik dan bentuk tubuh yang mengiurkan. Ditambah pula wanita yang mengenakan fesyen pakaian yang tidak menutup aurat seperti yang menampakkan sebahagian dari bahagian buah dada, betis dan paha, perut dan pusat serta bahagian punggung (seluar dalam).

Jika kita perhatikan sekarang terlalu ramai wanita-wanita yang mengenakan pakaian;

1) Menampakkan bahagian atas buah dadanya (alur dada),
2) Memakai baju yg singkat sehingga menampakkan bahagian pusat dan perut,
3) Memakai seluar yg apabila bertinggung akan menampakkan bahagian alur punggung dan seluar dalamnya.
4) Memakai skirt-skirt pendek yang menampakkan bahagian betis dan pahanya.
5) Memakai baju yang jarang sehingga menampakkan bentuk buah dada dan warna bra yang dipakainya.
6) Memakai kain yang jarang sehingga menampakkan seluruh bentuk kakinya hingga ke pangkal paha.

Kalau sudah macam ni. Haiyo. | Gambar Hiasan

Maka semua ini akan menaikan nafsu seks kaum lelaki. Lelaki memang sentiasa bernafsu apabila melihat wanita-wanita yang berpakaian sebegini. Apatah lagi yang berpakaian separuh bogel. Seksi dan seksa. Bagi lelaki yang boleh menahan nafsunya, maka itu semua hanya sekadar menjamu mata.

Tetapi bagi lelaki yg tidak dapat menahan nafsunya:-

• Ada yang akan melepaskan nafsunya dgn cara lain. (Dengan isteri atau pasangan atau dot dot dot).

• Ada juga lelaki yang ingin melepaskan nafsunya pada wanita yang dilihatnya itu sendiri. Dengan cara memaksa, maka rogol terjadi.

• Ada juga lelaki yang tidak dapat melepaskan nafsunya pada wanita yang dilihatnya itu tetapi pada wanita lain (walaupun wanita ini tidak seksi) dengan cara memaksa, maka rogol terjadi.

• Lelaki yang sanggup merogol adalah lelaki yang kurang waras, tapi bukan gila, cuma tidak dapat menggunakan otaknya untuk berfikir secara rasional.

Dengan menggunakan kekuatan fizikal yang ada pada lelaki dan di dorong oleh nafsu yg meluap-luap dan tanpa menggunakan otak untuk berfikir, lelaki sanggup mengambil risiko untuk melakukan jenayah rogol. Setelah merogol dan melepaskan nafsu barulah boleh berfikir. Tapi cuma berfikir bagaimana nak lepaskan diri supaya tidak dapat ditangkap oleh pihak berkuasa. Maka dengan menggunakan otak yang kurang waras tersebut, perempuan yang dirogol itulah yang menjadi mangsa sekali lagi.

Cuma nak tutup mulut tapi tertutup nyawa terus.

Moral of the story:
Pada kaum wanita:
Jangan naikkan nafsu seks pada lelaki yang tidak dikenali dengan berpakaian yang mendedahkan tubuh anda atau yang menampakkan bentuk tubuh (ketat) dikhalayak ramai, buruk padahnya.

Pada kaum lelaki:
Hargailah wanita, yang melahirkan anda di dunia ini.


p/s: Tampilkanlah kejelitaan dalaman, bukan luaran. Selamat beramal. (^^,)

Rabu Bisu #4: Roti Paun & Planta

Sepetang Bersama Alfian: Free Kick

Assalamualaikum.

Video hasil kerja adik aku la, Aliff Jamjin. Dia minat buat. Aku pun nda juga larang. Tengok hasil dia ni. hehe.


Tiba-tiba rasa mau buat video. Jadi, dengan pantas handphone dicapai, ambil rakaman terus. Main sembarang jak. Nda HD lagi. Biasalah kamera handphone. hahaha.

p/s: mungkin ada lagi video lain akan menyusul.

BOTM Oktober 2011

Assalamu'alaikum dan Salam mesra,

Kini BOTM telah kembali. BOTM adalah ruang peraduan para Wasaber untuk bersaing secara sihat untuk mencari blogger yang ulung pada setiap bulan. Bukan sahaja persaingan sihat malah memberikan semangat kepada para blogger khasnya Wasaber untuk tidak henti-henti ber-blogging dan mencurahkan idea ke dalam blog masing-masing. Apa tunggu lagi. Kita teruskan ke tema BOTM kita pada kali ni.

TEMA: Nama Pura
 

Iya, itulah tema BOTM kita kali ni. Tema ini agak Retro dan personal. Nama pura ni a.k.a nama panggilan a.k.a nama timang-timangan. Mudah saja. 

Merupakan perutusan dari WSB, dan seperti yang aku kata aku akan menghantar penyertaan pada hari terakhir iaitu hari inilah. Ayuh layan~

Berbalik kepada tema, nama pura. Aku rasa kalian sudah tau nama puraku kan.


Catatan Rindu

Assalamu'alaikum & Salam mesra, 

Seperti tajuk yang tercatat di atas "Catatan Rindu", seperti itu jugalah isi entri ini pada kali ini. Sudah lama rasanya aku tidak menulis dalam keadaan santai begini. Mungkin catatan kali ini agak kosong dan luahan semata-mata cuma, tapi teringin aku abadikan catatan ini di saat aku sedang merasai suatu perasaan yang jarang-jarang orang dapat rasa di dalam blog kesayanganku, Ukiran Janaan Minda.

Hari ini, hujan. Lebat, lebat juga. Tapi tiada kilat atau guruh yang kuat. Nyaman perasaannya. Di saat aku menikmati kenyamanan suasana ini, lembap-lembap, basah-basah, sejuk-sejuk, mudah pula perasaan-perasaan rindu menyapaku. Rindu pada insan-insan yang pernah hadir dalam hidupku. Sapaan yang bertubi-tubi, semua sekali datang. Rindu pada keluarga, sepupu & saudara mara di Beaufort, teman di UMS & B60-07, teman sekolah, adik-adik SMK Pekan II KB, Pengarah & staff Jabatan Kimia Sabah, bekas kekasih, teman EDP, teman WSB, teman di internet. Semuanya datang sekali gus. Ini boleh aku istilahkan sebagai "Rindu Combo". Indah rasanya bila merindui, ayuhlah nikmati bersama.

Ya, mungkin aku memang sangat mudah merindui, itu aku akui. Tapi kadang tidak pula aku nyatakan pada individu itu bahawa aku sebenarnya rindu, sebab semuanya aku rindu. Payahlah kalau aku mahu bagitahu setiap seorang, habis kreditku nanti. Mahu post di Facebook aku malu. Mahu post di Twitter pun aku malu. Jadi, aku berkeputusan untuk mengabadikan catatan rinduku di dalam blog yang tidaklah popular ini. 

Buat kamu yang aku rindu, aku rindu kamu... Siapa? Kamulah! Heh!



Nota: tidak salah mengharap sesuatu yang kamu belum ada, tapi jangan lupa bersyukur dengan apa yang kamu telah ada :)

Rabu Bisu #3 : WSB

Alahai Ayam!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari tu aku pegi la jenguk page Oh! Media kat Facebook. Page ini selalu juga aku tengok update. Seronok juga tengok artikel diorang. Sekali aku ternampak satu artikel kat Oh! Tidak yang bertajuk 'Oh! Rekod Dunia meramas 1000 payudara'. Woah! terkejut juga dan aku pegi lah tengok. Sekali aku terjah dalam entri tu disertakan juga dengan video orang meramas payudara tu. Lantas aku pun terfikir ini bukan benda yang baik. Aku anggap ini terlalu terbuka. Jadi aku pun komen lah. Bagi nasihat sikit. hehe


Nama & Rupa

Assalamu'alaikum & Salam Mesra...!

Siapa namaku? Zurina. Cuba lihat rupa parasku. Memang sesuai dan padan dengan namaku. Ala-ala kampung kononnya sebab macam nama orang dulu-dulu. Entri ini sengaja aku ringkaskan. Sekadar untuk melihat respon kalian, bahawasanya nama dan rupa paras sebenarnya punya hubung kait yang sangat kuat.

Sebagai contoh, lelaki di bawah ini kita semua kenali sebagai Mahathir Mohamad, seorang pemerintah negara yang berfikiran jauh dan disayangi rakyat. Cuba namanya bukan Mahathir Mohamad, tetapi Anwar Ibrahim. Erk? Macam tidak kena kan. Keh keh sekadar contoh, jangan sensitif.
Semoga Allah memberkatimu - Gambar jumpa dari Google


Nota: Nama timanganku di rumah bermula dengan huruf "D". Heh!

Kekarutan 'Happy Ending'

Assalamu'alaikum & Salam Mesra..!

Kalian selalu menonton filem dan drama? Kalian selalu membaca novel? Kalau selalu mesti kalian perasan, pengakhiran sesebuah filem, drama dan novel selalu berakhir dengan pengakhiran yang indah-indah belaka atau dipanggil 'Happy Ending'.

Aku susah untuk menerima pengakhiran cerita yang sebegitu rupa kerana dalam kehidupan sebenar aku tidak rasa akan ada pengakhiran yang semuanya indah-indah. Kalau ada yang indah pun pasti ada juga yang tidak indah.

Bukan semua filem, drama dan novel yang aku maksudkan, tapi kebanyakan. Aku ulang, kebanyakan. Sampai ada penonton-penonton dan pembaca-pembaca ni terbayang-bayang dan kepingin untuk punya kehidupan seindah dalam filem, drama dan novel itu. Jangan bermimpi wahai. Hidup tidak selalunya indah. Dalam hidup, kau memberi dan kau menerima. Kadang kau beri benda, kau terima semula benda. Kadang kau beri benda, kau terima pula kasih sayang Tuhan.

Okay, aku sudah mula mengarut. Hidup ini sebenarnya memang indah, tapi tidak seindah dalam wayang dan novel. Nikmati sajalah..!



Nota: 2 hari yang lalu aku cuba membaca sebuah novel. Sampai bab 3, pengenalan watak utama yang serba sempurna kejadiannya. Aku hentikan pembacaan dan tutup rapat novel itu lalu dikembalikan pada empunyanya. Terima kasih!

Rabu Bisu #2 : Jum Pekena Kupi!


"............................~~"

Alahai Torres

Eh! Kenapa dengan penonton ni ketawa terbahak-bahak?
 Oooo, patutlah diorang ni ketawa. Hahaha!

Kreatif kerana Kreatif!

Assalamualaikum~

Inilah yang dikategorikan sebagai kreatif. Ini merupakan salah satu definisi kreatif. Sangat kreatif dengan daya imaginatif yang melampaui batas. Superb!

Klik pada gambar untuk zoom!

Habuan Besar dari SAYS.MY

Assalamu'alaikum!

Ternyata SAYS.MY sebuah rangkaian yang terbaik untuk buat duit melalui internet. Dalam tempoh sebulan lebih aku bergerak aktif, aku pun cash out pendapatan aku. Mahu tahu lebih lanjut tentang SAYS.MY? Klik sini.

Aku hold pendapatan SAYS.MY aku sampai cecah tahap yang aku inginkan, baru aku cash-out. Banyak sikit aku dapat. Hehe.

 

Kering yang Tidak Disukai Ramai


'Kering'. Selalu dikaitkan orang dengan keadaan tidak cukup duit, tidak cukup wang. Jadi bagaimana pula dengan keadaan tika banyak duit, banyak wang atau baru menerima durian runtuh? Kita mahu panggil 'Basah'?

Tapi. Bukankah keadaan kering itu baik berbanding keadaan basah? Semasa musim kering, kita mudah ke mana-mana mencari rezeki, melakukan sesuatu pekerjaan. Berbanding musim basah, kita sering bermalas-malasan untuk keluar rumah dan malas untuk melakukan apa-apa pekerjaan.

Ramai orang tidak suka 'kering' tapi sebenarnya kering itu baik dan ramai orang sukakan 'basah' padahal basah itu bisa membuatkannya jauh dari kejayaan. Jadi, kalian suka 'kering' atau 'basah'?


Nota: ... Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui [Al-Baqarah: 216]

Salam Aidilfitri 1432 H

Assalamu'alaikum & salam mesra...!

Hari ini, 1 Syawal 1432 H bersamaan 29 Ogos 2011. Oleh itu, aku dan seisi keluarga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Salam Aidilfitri serta meminta ampun dan maaf kepada seluruh umat manusia atas segala salah dan silap, samada dalam keadaan sedar mahupun tidak.

Jubair Nufair berkata: Apabila para sahabat Rasulullah bertemu di hari raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain "Taqabbalullah minna wa minkum / Semoga Allah menerima amalan kami & amalanmu"
[Ibn Hajar, Fath al Bari, jilid 5, m/s 270-271]

Kewajipan Berhijab feat. Baba Ali

Assalamualaikum w.b.t~

Artikel ini adalah tentang kewajipan memakai hijab bagi seorang muslimah, dan bagaimana sifat hijab yang dikehendaki syarak.


a. Definisi Hijab

Dari segi Bahasa Arab, kalimah ‘hijab’ membawa makna ‘halangan’. Hijab dinamakan demikian kerana ia menghalang wajah wanita daripada dipandang orang lain. Dari segi syarak pula, hijab ialah pakaian yang diperintahkan kepada wanita memakainya untuk menutup anggota-anggota yang wajib ditutup dari sudut syarak.

b. Hukum Memakai Hijab

Ulama bersepakat tentang diwajibkan memakai hijab ke atas setiap wanita muslimah yang telah mukallaf. Dalil kewajipan ini adalah seperti berikut:


1. Firman Allah Taala:


يأيها النبي قل لأزواجك وبناتك ونساء المؤمنين يدنين عليهن من جلابيبهن
Maksudnya: “Wahai Nabi, katakan kepada isteri-isteri kamu, anak-anak perempuan kamu, dan isteri-isteri orang-orang mukmin supaya melabuhkan ke atas mereka daripada jilbab-jilbab mereka.” (surah Al-Ahzab:59)
2. Firman Allah Taala:

وقل للمؤمنات يغضضن من أبصارهن ويحفظن فروجهن ولا يبدين زينتهن إلا ما ظهر منها

Maksudnya: “Dan katakanlah kepada wanita-wanita beriman supaya mereka menundukkan daripada pandangan mereka, menjaga kemaluan-kemaluan mereka, dan jangan mereka mendedahkan perhiasan mereka kecuali apa yang zahir daripadanya.” (surah Al-Nuur 31)

Manakala bagi wanita bukan Islam, mereka tidak diperintahkan menutup aurat kerana perintah tersebut hanya bagi wanita-wanita beriman. Ini kerana orang-orang bukan Islam tidak dibebankan dengan perkara-perkara furu’ dalam Islam seperti sembahyang, puasa, zakat, haji dan lain-lain. Begitu juga dengan memakai hijab, mereka tidak diwajibkan mematuhinya pada hukum dunia. Namun, pihak berkuasa dalam sesebuah negeri perlu sentiasa memantau perlakuan mereka agar tidak mendedahkan aurat secara melampau atau berpakaian tidak senonoh sehingga boleh mengundang pelbagai gejala sosial kepada masyarakat.

Mari kita dengar saudara aku Baba Ali  bercerita tentang hijab dan beberapa fesyen hijab pada masa kini.

Annoying Orange yang Memang Annoying.

Assalamualaikum w.b.t~

Ini lah watak 'annoying orange' yang menjengkelkan tapi bahan jenaka yang menjadi. kah3.


Yo, what's up? Wazzup.....~~~ kah3.

Bulan Kemerdekaan

Assalamu'alaikum & salam mesra!

Kalian suka puisi? Aku suka! Bergaul dengan golongan yang lebih muda dariku, aku ambil kesempatan untuk mencungkil bakat-bakat terpendam diorang. Sempena bulan kemerdekaan kononnya. Dalam banyak-banyak hasil karya yang aku terima, aku tertarik dengan yang ini. Ohh sungguh indah... Layankan ~~

Hati gelora 
Bagai Tsunami datang melanda 
Bunyi dentuman
Di sana sini memecah hening
Penjajah jahanam!
Mencari mangsa-mangsanya

Kini...
Ku tenang diam
Dalam hidup yang aman
Tiada lagi hujan peluru
Tiada lagi hidup merana
Terima kasih Tuhan...

oleh Ellen J. Mail {3 Jauhari, SMK Pekan II Kota Belud, Sabah}


Nota: Aduh.... SUKA!

Tabiat Kucing Disaat Kecemasan


Selamba abis! Kah!3x.

Sedar Tak Sedar

Masa menunjukkan 4.15 petang. Hingar bingar umat manusia memenuhi segenap ruang Kokin a.k.a Bandaraya Hutan Rimba. Pekikan, enjin kereta, derauan motor, lontaran suara yang bingit dan macam-macam bunyi lagi menjadi punca hingar bingar wujud dan menjadikan kepekaan terganggu dan tidak stabil. Puluhan orang, mungkin juga ratusan melintasi jalan raya apabila menyala merah lampu trafik. Dalam ratusan orang itu, ada si Kubin dan Kiji.

Fungsi Lain Kaca Mata

Kaca mata ni kegunaannya untuk menghalang mata dari menerima cahaya terik yang lebih kepada kornea mata. Namun, ini juga merupakan fungsi lainnya. Keh3.


Power of Brain!  Naughty Brain. Kah3.

Super Mario is Everywhere!

Siapa tidak kenal dengan watak Super Mario yang sangat terkenal pada era game 80-an & 90-an. Sehingga kini, Super Mario masih tetap bertapak di hati penggemarnya. Namun, ianya bukan sahaja di hati peminatnya tetapi di dinding - seni grafitti.

Amazing Collection of Video Game Street Art
Amazing Collection of Video Game Street Art

Sama Tak Serupa yang Amazing!

Antara gambar look-a-like yang menarik. Bukan sahaja menyerupai wajah individu lain tetapi melepasi sempadan wajah manusia biasa. Enjoy!

amazing lookalikes01

Statistik Tentang Umat Islam di Malaysia

السلام عليكم


Berikut merupakan statistik berkenaan umat Islam di Malaysia untuk renungan kita bersama:


Sudah Tiba Masanya Bahagian 2

Pejam celik pejam celik
Terlalu banyak masa sudah berlalu
Terlalu banyak perkara sudah berlaku

Jika sebelum ini, keminatanku, kecintaanku hanya untuk diriku sendiri
Kini sudah tiba masanya... Aku berkongsi bersama kalian
Kini sudah tiba masanya... KeSUKAanku menjadi keSUKAan orang lain
Semoga kalian semua SUKA ya...



Baik, di kesempatan ini. Aku dan seisi keluarga, ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kedatangan Bulan Mulia bulan Ramadhan. Semoga Allah menerima amalan kami dan amalan kalian semua. Salam sayang...

"Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa,..." {Al-Baqarah: 183}

Nota: Semoga hidup kita sekalian berkat. Aameeen.

Nilai Masa

Tahukah anda berapakah jumlah saat dalam sehari?

1 minit bersamaan 60 saat.
1 jam bersamaan 3600 saat.
Maka, 1 hari - 24j x 3600s = 86,400 saat.

Kita semua mendapat amaun masa yang sama - ada yang mampu lakukan lebih, ada yang kurang. Jadi, manfaat masa yang anda miliki sebaiknya.


Yahudi Sedang Ketawakan Umat Islam

 
Cuba kita renungkan dan fahami artikel ini sebagai rujukan bersama dan sebagai ingatan kepada kita semua. Diingatkan semula agar kita tidak lupa dan lalai terhadap apa yang 'dunia kini' hidangkan kepada kita.

Protokol Yahudi

Di bawah adalah Protokol ke 10 Yahudi (jumlah protokol 24 kesemuanya) mengandungi 8 perkara untuk melalaikan manusia. Sekaligus memudahkan mereka menguasai dunia seperti yang terjadi sekarang ini.


Memaki untuk Dimaki

Buat si Pemaki
Kau makilah, kelak kau akan dimaki semula
Kau tidak punya hak untuk marah
Hak mu telah hilang

Buat yang Dimaki
Kau diam saja, itu lebih baik
Kau memang punya hak untuk marah atau balas balik
Tapi apa kau dapat?
Kosong.

Memaki untuk Dimaki

Bida' mukanya. Keh keh.
Nota: Jika kau mengaku Muhammad saw itu idolamu, maka ketahuilah memaki itu bukan akhlak Muhammad saw.

Ular dalam Gerombolan Tikus


Kasian dey lo!

Rabu Bisu : Abang

Usia Usah Disia-sia

Walau lama mana pun kau bernafas,
jika kau tidak pernah ingin belajar,
kau tetap si bodoh, si dungu, si bangang.

Walau lama mana pun kau bernafas,
jika tetap juga melakar calar, melukis nista, memuja dosa,
kau tetap si bodoh, si dungu, si bangang.

Jika kurniaan usia menyebelahimu,
kejarlah, capailah, rangkullah segala ilmu yang kau mampu
ilmu datang dari pelbagai arah, sudut, persepsi, dimensi
tapis ilmu bernilai guna akal bijak kurniaan
kalau itu peganganmu, pasti cerah suluhi baki nafasmu.

Sudah Tiba Masanya

Sudah dua minggu lebih
Aku tidak mengukir di sini
Menjenguk pun jarang sekali
Bukan sengaja aku rancang begini
Tapi sengaja Dia rancang begini
ini TAKDIR

Kini
Aku hadir

Sudah tiba masanya
Untuk aku punya cerita sendiri.

Nota: bersambung.

Ikan Peliharaan


Selesai saja senam robik di dewan yang jaraknya tidak jauh dari kedai runcit Ramlah, Kiji kelam-kabut mengajak Kubin untuk pulang kerana ada yang hendak ditunjukkannya.

Kiji: Aku baru beli kemarin. Cantik abis ging. Macam dalam filem 'Finding Nemo' tu.

Kubin: Cantik tu tau. Bah, mana sudah?

Kiji: Sini kau tengok....alaaaaa, kenapa ikanku ni? Macam kembung sudah.

Kubin: Ni bukan saja kembung, terapung-apung lagi ni.

Kiji: Pagi tadi okay jak. Apasal sekarang dah jadi camni!!???

Kubin: Pagi tadi okay ka? Oooo, kalau tadi pagi okay, maksudnya lemas la tu.

Kiji: B$U*@D*U#H!!!!


+ illustrasi Kubin & Kiji oleh Finie Ramos - Syukran Finie [^_^]

Dunia Glamor

Kegilaan untuk muncul di Televisyen. Kemungkinan Pacik kita sorang ni dah lama berangan mahu join "Reality Show". Perhatikan sasaran dalam video kali ini.

Aroma Kehidupan

Balik dari kota
Macam biasalah
Naik City Bus
Kepenatan lalu tidur

Jam 5 petang
Orang berpusu-pusu
Balik dari kerja,
Berdiri pun tak apa

Tiba di satu perhentian
Naik seorang lelaki, wangi sabun

Lagi satu perhentian
Berubah jadi bau kari

Itulah aroma kehidupan. Ada harum, ada bau, ada hangit. 

Sumber: Google image

Nota: kadang dalam City Bus, bau kentut pun ada,  eheh.

Teknologi Terbaru Blogger.com : Paparan Template Dinamik

Blogger.com telah mengumumkan pelancaran 5 template baru menakjubkan yang dibina dengan teknologi terkini. Template baru ini dibangunkan dengan HTML5, CSS, dan Ajax. Fungsi template terbaru ini boleh di-akses untuk semua blog dan anda anda boleh melihatnya di blog anda sendiri. Buat masa ini pasukan blogger memberikan versi pratonton dan ujian sehingga template yang baru akan disediakan untuk dilancarkan secara rasmi dan disuaikan pada blog kita semua.

Ciri-ciri Terbaru Blogger

¤ Infinite scrolling: membaca lebih banyak posting tanpa perlu reload atau klik ke laman kedua.
¤ New layout: pandangan yang baharu bersesuaian untuk pelbagai jenis blog.
¤ Speed​​: memuat-turun gambar yang anda lihat sahaja,bukan sekaligus bagi setiap muka laman.
¤ Interactivity: alami pengalaman lebih lama dan mendekati isi blog dengan mudah.

Sama tapi Beda


Suka, Sayang, Cinta.
Punya persamaan, punya perbedaan.

Pada aku?
Semuanya lebih kurang sama
Makin aku fikir, makin aku pening

Daripada pening terus, baik aku hanya menikmatinya. Sungguh indahnya dunia ini seandainya sentiasa wujud ketiga-tiga perasaan itu.

Nota: tapi apa yang aku pasti, sayangku pada seseorang ialah aku tidak sanggup melihat dirinya dijilat api neraka.

Wasaber's Day

Assalamu'alaikum & Salam mesra..!

28 Mei 2011, lagi satu tarikh yang menjadi suatu tarikh indah lagi bermakna dalam hidupku. Hari di mana berlangsungnya Wasaber's Day dan aku ditakdirkan menjadi salah seorang yang dapat menghadiri aktiviti ini. Bagi yang tidak tahu, Wasaber's Day merupakan satu aktiviti pergumpulan atau pertemuan ahli-ahli WSB atau lebih dikenal sebagai wasaber.

@ 1 Borneo {macam wasaber yang punya, ihihi}

Valley Of The Wolves: Palestine | Filem Turki Kutuk Kekejaman Israel

Assalamualaikum & salam mesra~

Filem telah menjadi sebuah medium penyampaian maklumat secara kita sedar atau tanpa kita sedari. Menerusi filem-filemlah pelbagai ideologi dan fahaman disebarkan, ditayangkan dengan tujuan agar paparan yang disampaikan  berjalan seiring dengan kehidupan seharian kita. Oleh kerana filem sangat popular di era ini, maka kaedah ini digunakan sebaiknya oleh sutradara untuk mengutarakan maklumat serta pengetahuan yang ingin disampaikan.

Seorang sutradara Turki bernama Zübeyr Şaşmaz telah menggunakan metod filem untuk mengutarakan pandangannya terhadap kekejaman Israel. Filem yang dimaksudkan ialah Kurtlar Vadisi Filistin (tajuk asal) /Valley Of The Wolves: Palestine. Filem ini merupakan sebuah filem yang sarat dengan aksi, motivasi dan pengajaran.

Kesilapan Lampau

Assalamu’alaikum & Salam mesra…!

Aku punya sedikit kemusykilan. Puas aku berfikir, puas aku berdiskusi. Aku sambung diskusiku di sini. Sila berikan pendapat kalian yang bernas lagi bijak padaku ya…

Soalan:
“Seandainya kalian sudah melakukan suatu kesilapan pada seseorang, anda lebih prefer untuk ditegur bagaimana?”

Jawapan:
a) Face to Face 
b) Nota di dinding / sistem pesanan ringkas a.k.a sms
c) Status di laman-laman sosial {contoh facebook, twitter, etc.}

Sila pilih. Lagi, bagaimana pula jika kalian yang ingin menegur silap seseorang? Medium apa kah yang selalu kalian gunakan? Huraikan. Terima kasih. Salam sayang.

Nota: Senjata paling hebat di dalam diri seorang manusia ialah akal. Jika diasah dengan baik, ia boleh menjadi perisai dan senjata yang bisa melindungi dan mempertahankan diri dari musuh {Aku petik dari Drama Juvana TV3 episod 5, tapi aku ubah sikitlah. ihihi}

Hadiah dari ChurpChurp! Yeehaaa~

Assalamualaikum & salam mesra~

Tanpa disangka-sangka, aku telah menang hadiah dari ChurpChurp. Hadiah yang aku menang ni hasil dari peraduan #ChurpChurp The Great Race. Iya, itulah yang iklan ada ikon profil Facebook kita sedang berlumba di dalam kereta kiut. Aku pun tidak sedar aku turut serta dalam The Great Race tu. Tiba-tiba aku diisytihar sebagai pemenang. Ini emel yang aku dapat dari pihak ChurpChurp.

Senyum Kambing

Assalamu'alaikum & Salam mesra...

Senyum! {sila lakukan perbuatan ini}

Senyum? Suatu perbuatan yang amat mudah bukan? Tidak perlu keluarkan wang, tidak perlu memerah otak, tidak perlu macam-macam. Hanya perlu gerakkan sebahagian otot-otot di bahagian wajah.

Stress? Tekanan? Sampai tidak boleh senyum? Maaf, tapi aku sangat kasihan pada kalian yang tidak tahu untuk senyum {dalam keadaan stress atau dalam keadaan apa sekali pun}. Lagi-lagi bila orang lain mula menghadiahkan senyuman manisnya buatmu, tapi kalian buat tidak tahu, bahkan mengencang. Hmmps. Sebaiknya, jika ada manusia yang menghadiahkan senyumnya buatmu, terimalah dengan hati yang terbuka dan hati yang senang {yakni senyumlah kembali pada si pemberi senyum}.

Kita sama-sama manusia ciptaanNya. Seandainya senyum kalian jauh dari bibir hanya kerana harta kalian terlebih sedikit dariku, maka ketahuilah ia hanya pinjaman di dunia semata-mata dan ia belum pasti menjamin kedudukan kita di akhirat kelak. Dan jika seandainya kalian terlebih sedikit kecantikan paras rupa dariku, maka ketahuilah kecantikan itu tidak selamanya akan kekal begitu.

Mungkin seekor kambing pun akan turut tersenyum sumbing melihat telatah manusia yang punya perangai seperti ini. Salam sayang dan semoga berbahagia!

Amalan Pemakanan Yang Baik

Perkongsian ilmu untuk kebaikan semua. Sebarkan seluasnya. ^^

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Jangan makan IKAN bersama SUSU

Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD/KOBIS

Jangan makan SUSU bersama CUKA

Jangan makan CUKA bersama IKAN

Jangan makan BAWANG PUTIH bersama BAWANG MERAH

Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

(Sumber petikan dari buku Cara Makan Rasullulah S.A.W tulisan Prof Dr Abdul Basith Muhammad As-Sayyid)

Hasrat ku Adalah Dendam

Berlari lah yang laju
hingga telapak kaki mu haus
berteriak lah yang kuat
biar pecah gegendang telinga
bertaranum lah yang panjang
biar terbelah dinding-dinding sunyi



Nota kaki :
Doa demi doa diutus
dipohon kepada pengutus
walau tiada kata pemutus
tetap berharap tanpa putus-putus!

Ganjaran Mudah dengan SAYS.MY!

Assalamualaikum dan Salam mesra~

Online atau melayari internet adalah perkara paling kerap kita lakukan dalam sehari sejak ada kemudahana internet dimana-mana ni. Kita banyak menghabiskan masa dengan dunia atas talian. Tambahan lagi, kebanyakkan kita online menggunakan perkhidmatan berbayar berbentuk sewaan bulanan seperti broadband, streamyx dan lain-lain perkhidmatan yang tersedia. Bayaran sewa ini bukanlah murah tetapi untuk melanggan perkhidmatan ini kadar sewaan kebanyakannya di atas RM50.

Apa yang sering kita lakukan semasa melayari internet?
1. Facebook
2. Blogging
3. Tengok drama
4. Muatturun lagu/filem/drama
5. Youtube
6. Sedikit maklumat seperti : Berita online etc.

Kita tidak mahu mensia-siakan setiap bulan dengan kita sahaja yang mengeluarkan duit sewa sebanyak RM50 tanpa mendapat sebarang pulangan. Kita perlu bijak memanfaatkan segala yang ada semasa kita online. Jadi, antara cara untuk mendapatkan pulangan/faedah berbentuk upah/duit adalah lebih baik menyertai Says.my.

Apa itu Says.my

SAYS.my is a community of social media users in Malaysia who love to share!

We love sharing cool stuff on Facebook, Twitter, and blogs... and if we get some extra money for doing so, even better! We also get to chat and connect with other Malaysian social media users too. Any Malaysian who uses social media can join us! - Says.my
Sama sahaja seperti ChurpChurp [Rujuk disini], anda hanya perlu mempromosikan link Says.my kemudian dapatkan ganjaran setiap klik unik pada link anda.

Ayuh bermula...

Seksikah Aku?

Assalamu'alaikum & Salam mesra...!

Aku seorang wanita bertudung, berpakaian biasa seperti wanita lain. Kadang berbaju kurung, kadang bert-shirt, kadang memakai jeans.

Hidup di zaman moden ini, aku semakin takut berhadapan dengan mahkluk yang namanya manusia. Rasa tidak selamat sentiasa menghantui aku terutama bila aku berjalan sendirian. Berjalan di tempat yang ramai lelaki {contohnya di restoran, di tepi-tepi jalan, di kompleks membeli belah}. Terasa bagai mata-mata gatal sentiasa mengekori langkahku.

Tetapi... Aku tiba-tiba merasa selamat bila saja ada wanita seksi berada di sebelahku. Mata-mata yang tadi mengekoriku secara automatik dan pantasnya beralih ke arah wanita seksi itu.

Nota: tapi aku masih yakin bukan semua lelaki begitu, bukan semua wanita begitu.

Cara Hilangkan Rasa Mengantuk, Lapar & Haus

Kubin dan Kiji berbicara tentang perkara yang sering dialami sesiapa sahaja di dunia. Mereka berbual dengan begitu serius sehingga menghadirkan urat pada leher mereka ketika sedang ligat bercerita.

Kubin : Tadi aku dengar orang mengeluh. Dia cakap dia mengantuk. Gini dia cakap "S**l, punya ngantuk aku". Dia cakap macam tu.

Kiji : Alamak, sampai memaki dia ar. Kesian juga kan. Memang ramai yang tidak tahu cara hilangkan rasa mengantuk dengan cepat.

Kubin : Uik, adakah ging?

Kiji : Ada. Bukan rasa mengantuk saja, rasa haus dan rasa lapar pun ada cara atasinya.

Kubin : Cuba kau kongsi dulu ilmu ni dengan aku Ji.

Nombor Ramalan 4D Kena!

Setibanya Kubin dan Kiji di pejabat, 

Kubin: Gila betul. Habis kemek rambut aku.

Kiji: Bah kita pakai helmet, memanglah kemek. Lainlah kalau kita pakai topi golf tadi.

Kubin: Ji, cuba kau pass dulu aku suratkhabar tu. Mau upgrade pengetahuan lu.

Kiji: Nah! Kiri ah.

Kubin: Seks, seks, seks! Tiada cerita lain kah? Muaklah! JELEK!

Kami Generasi Malaysia!

Kami adalah pemuda Malaysia yang terdiri daripada bangsa Melayu, Cina, India, peribumi Sabah dan Sarawak.

Kami tidak mahu generasi kami dijilat dan dirobek oleh isu-isu yang tidak ada kepentingan.

Kami sangat kecewa dengan penyiaran video lucah dan isu liwat serta isu-isu negatif yang merosakkan minda, yang setiap hari terpapar di dada akhbar, serta setiap malam menjadi menu istimewa siaran TV berita arus perdana. Walhal banyak lagi isu yang lebih penting untuk kepentingan negara dan generasi kami.

Kami amat sedih dan serba salah apabila adik-adik kami setiap malam melihat serpihan video lucah dalam berita dan juga telah mengajar mereka mengenal erti lucah/seks, kerana itulah yang dihidangkan setiap masa oleh media.

Kami merayu dan merintih berharap sangat kepada parti polotik, pihak kerajaan, pihak NGO, pihak media dan semua pihak yang berkenaan tolong hentikan semua ini.

TOLONG HENTIKAN SEMUA INI…….
Kami memohon sekiranya ada kes berbau seperti ini lagi, biarlah pihak berwajib yang selesaikan. Janganlah racuni pemikiran kami dengan setiap hari menjadi rutin meracun minda kami. Biarlah pihak mahkamah dan polis dengan jujurnya menjalankan tugas telus mereka.

Kami tidak akan membiarkan generasi kami dipukau dan dijampi oleh isu-isu tidak berkepentingan seperti ini. Kami tidak akan berpeluk tubuh dan menegakkan pandangan begitu sahaja dengan menghalalkan dan membiarkan generasi kami dijilat kezaliman yang berlaku.

PERCAYALAH.....
Kami akan tiupkan semangat bara api menyala ke dalam urat dan darah sampai ke sumsum tulang tembus ke dalam hati pemuda dan pemudi untuk mengangkat kebenaran dan kedaulatan negara.

PERCAYALAH.....
Kami tidak akan terpengaruh dan jatuh sujud oleh sajian duit, harta, pangkat dan kemewahan. Kamilah generasi yang rela hidup merana mempertahankan kebenaran dalam negara daripada hidup mewah tetapi khianat, derhaka, menggadai, meludah maruah negara.

PERCAYALAH.....
Kami akan bersatu menggenggam lava kebenaran dan berjuang untuk kesejahteraan negara. Kami akan menggigit sekental semangat serta membakar jiwa dan kepingan hati-hati kami untuk berjuang demi Malaysia tercinta.

PERCAYALAH.....
Kami telah disuntik oleh jarum tenaga yang sangat kuat untuk pertahankan kebenaran negara. Jiwa kami berkobar-kobar seperti letusan gunung berapi menggegarkan dan menghancurkan kezaliman negara.

KAMILAH GENERASI PEMUDA DAN PEMUDI MALAYSIA.
 
- Paping

Lakarkan masa depan gemilang mereka.
+ kredit: tekkaus.com

Syarat-syarat Sebelum Melakukan Sumpah dalam Islam

Sumpah? Apakah kedudukan sumpah dalam Islam & adakah sumpah pernah menjadi isu besar dalam sejarah Islam?

Mengikut sejarah Islam, sumpah secara umumnya adalah perkara biasa. Sumpah boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada dalam mahkamah kalau kes dibawa ke mahkamah atau jika diminta bersumpah ataupun dibuat di luar mahkamah sesama orang Islam. Sumpah dibuat bertujuan mendapat kepastian yang lebih tinggi tentang kebenaran sesuatu dakwaan. Jika seseorang itu mendakwa sesuatu yang kita tidak pasti, kita boleh memintanya bersumpah. Jika orang tidak meminta kita bersumpah sekali pun, jika kita rasa maklumat yang kita beri tidak dapat diterima dengan baik, kita boleh bersumpah. Ini sumpahan biasa. Sumpahan adalah sesuatu yang dibuat secara bersungguh-sungguh untuk mengukuhkan, menguatkan dan menyokong kenyataan-kenyataan kita supaya kebenaran dapat diterima oleh pihak kedua.

Sumpah laknat? Apa itu sumpah laknat?

Sumpah yang semacam itu dikenali sebagai mubahalah iaitu bermakna saling melaknat sesiapa yang berbohong antara kedua-dua belah pihak, termasuk orang yang bersumpah. Sumpah laknat melibatkan orang yang bersumpah itu sendiri. Andai kata apa yang disumpah tidak betul, sesuatu yang batil, ertinya orang yang bersumpah juga termasuk dalam mereka yang dilaknat dalam sumpahan itu.

Excuse Me

Suatu hari, seperti biasa selepas lunch aku akan ke surau awam untuk solat zohor. Waktu itu, sudah ada seorang wanita bertubuh agak gempal sedang solat. Nampak gaya macam sudah rakaat yang kedua sebab kelihatan macam sedang duduk tahiyyat awal.

Sedang aku mengarah ke paip untuk mengambil wudhu, wanita gempal itu mengeluarkan bunyi:
Urrgh... "Excuse me" katanya sambil berdiri untuk rakaat ketiga.

Dengan terpinga-pinga, aku meneruskan langkahku mengambil wudhu. Dalam perjalanan kembali ke office, fikiranku berputar-putar. Dia makan terlampau banyakkah? Kenapa tidak ucap "alhamdulillah" tanda syukur atas nikmat atau ucap "astaghfirullohal'azim" sebab makan sampai kenyang sangat?

*Kredit kepada teman baikku Siti Maryam Suhiman

Nota: urrgh itu bunyi sendawa atau dalam bahasa bajau dipanggil ngegak.

Ternyata Tubuh itu Tidak Murah

Assalamu'alaikum dan salam mesra..!

Ramai manusia zaman ini, sama ada jantina lelaki atau wanita ingin seluruh tubuhnya dari hujung rambut hingga ke hujung kaki diselaputi dengan material yang serba mahal, serba mewah.

Baju Nike, seluar Levi's, beg Guess, selendang dari butik. Harga beratus ringgit, kadang sampai beribu. Adakah sebatang tubuh yang diselaputi material yang serba mahal serba mewah itu, harga jasadnya juga turut menjadi mahal?

Baju rombengan, seluar bundle, segala-gala murah dan tak berjenama. Adakah itu melambangkan murahnya juga harga jasad dan tubuhnya? Mungkin ia sebaliknya bukan? Sama-sama kita renungkan.  Pada saya, tidak kisah mahal atau murah di luar, tapi di dalam MESTI mahal!


Nota: jasad itu aku maksudkan dengan akhlak, tingkah laku, tata tertib.

Aku Berlakon! #1

Arahan : 
Ahmadin & Laila 

Krew : 
Muzaffar 

Lokasi : 
Teluk Likas 

Info Ringan: 

Sebenarnya ini merupakan tugasan kumpulan yang perlu disiapkan oleh saudara Madi (Si Pengarah) serta kekasihnya Laila (merangkap pembantu pengarah). Pada suatu hari, beliau telah mempelawa aku untuk menjadi pelakon dalam Videonya a.k.a model lah. Aku yang lincah menekan-nekan joystickku dengan selamba aku menjawab,

"Boleh bah tu bus, steady sak kau". 


Gangster On Duty!

Kisah benar ini telah ditokok tambah menjadikan genre cerita ini ialah kisah separa benar.

............................................

Aku menerima arahan untuk menghantar barang ke sebuah kawasan yang telah ditetapkan. Barang tersebut adalah suatu yang sangat mustahak. Tugasanku kali ni bukan calang-calang kerana prioriti barang ini sangat tinggi. Melalui arahan yang aku terima, barang tersebut mesti sampai tepat pada masanya dan dalam keadaan selamat. Memang inilah perit getir hidup seorang gangster sangkut seperti aku.

Aku pun berfikir sejenak untuk menenangkan fikiran. Sambil kepalaku berfikir habuan yang akan aku terima selepas selesai melaksanakan tugasan berat ini. "Tenang Pen. Kamu kan Pendekar." Bisik diriku.

Setelah mengambilkira dan menghitung segala kemungkinan, aku gagahi diriku untuk menghantar barang tersebut ke destinasi beronak duri itu. Aku melangkah ke tempat tersebut dengan berpakaian santai. Tapi jangan silap, disebalik kesantaian aku terdapat senjata yang aku sembunyikan sebagai pelindung aku kalau ada sesuatu yang terjadi.

Matlamatku sudah hampir tercapai. Destinasi tersebut semakin hampir. Misi aku akan berjaya. Habuan bernilai sudah bermain di mindaku.

Tinggal hampir 5 langkah untuk aku serahkan barang tersebut kepada pemiliknya, aku telah diserang secara ganas dan tidak berperikemanusiaan. Aku telah diherdik raung diikuti gertakan demi gertakan sehingga aku hampir tumpas.

Aduhai Ayahanda

Ayahanda, 
janggutmu kumismu rambutmu 
dulu hitam kini kelihatan putih

Ayahanda, 
lenganmu jemarimu otot-ototmu 
dulu tegang kini kelihatan kendur

Ayahanda, 
penglihatanmu pendengaranmu 
dulu jelas dan kini tidak lagi

Ayahanda, 
baru sekejap aku tinggalkanmu 
baru sebentar kita tak bertemu 
begitu cepat pula perubahan berlaku padamu 
aduhai ayahanda... 

Nota: rindu zaman mudanya

Susah Senang

Apa yang dicari,
ialah kesenangan.
Tapi apa yang aku pasti
bukan senang untuk senang...

Apa yang dielak,
ialah kesusahan.
Tapi apa yang aku pasti
bukan susah untuk susah...

Habis tu!
Kalau itu pasti
Kenapa masih leka, lalai
Bukankah harusnya untuk kita terjemahkan
susah menjadi senang,
dan senang menjadi super senang.


p/s: Usaha tangga kejayaan.