Lazada Malaysia
adf.ly - shorten links and earn money!

Kesilapan Lampau


Assalamu’alaikum & Salam mesra…!

Aku punya sedikit kemusykilan. Puas aku berfikir, puas aku berdiskusi. Aku sambung diskusiku di sini. Sila berikan pendapat kalian yang bernas lagi bijak padaku ya…

Soalan:
“Seandainya kalian sudah melakukan suatu kesilapan pada seseorang, anda lebih prefer untuk ditegur bagaimana?”

Jawapan:
a) Face to Face 
b) Nota di dinding / sistem pesanan ringkas a.k.a sms
c) Status di laman-laman sosial {contoh facebook, twitter, etc.}

Sila pilih. Lagi, bagaimana pula jika kalian yang ingin menegur silap seseorang? Medium apa kah yang selalu kalian gunakan? Huraikan. Terima kasih. Salam sayang.

Nota: Senjata paling hebat di dalam diri seorang manusia ialah akal. Jika diasah dengan baik, ia boleh menjadi perisai dan senjata yang bisa melindungi dan mempertahankan diri dari musuh {Aku petik dari Drama Juvana TV3 episod 5, tapi aku ubah sikitlah. ihihi}

16 komenteraksi:

samizul.net said... [Balas Komen]

Waalaikumussalam Zurina..

Untuk soalan 1, aku pilih D. 'Semua di atas'. Sebab, orang yang menegur aku tu semestinya bukan dari 'orang' yang sama. Maksudnya, lain ragam / situasi. Muahua3!

Untuk soalan 2, aku pilih E pula. 'Tiada di atas'. Sebab, aku jarang tegur hal orang. Guna psiko ja. Contoh, pos di blog pasal situasi tertentu dll. Miahaha!

Nota: Kalau perlu sangat, aku tegur juga tapi kalau tanya medium apa, tu bergantung dengan situasi. Kalau jauh, SMS / Call / Laman sosial mungkin paling wajar. Cuma kalau melalui Status FB/Twitter tu, jarang gilak lah aku buat melainkan 'ada sotong di sebalik nasi goreng seafood pedas'.

s3

Mrs.MyGaman BorNeo said... [Balas Komen]

saya lebih prefer face to face owh drp Facebook. kalau ditegur guna laman sosial buli bikin tambah buruk situasi. kalau pakai nota, takut inda perasan pula. Tp kalau face to face ni, telinga & muka pun mesti teb

Lina said... [Balas Komen]

face to face! straight to the point sja, supaya kita tau d mana silapnya..option lain tuh adalah tidak d galak kan, kerana sometimes yg d taip ini mesejnya tidak berapa jelas, sometimes mesejnya tidak smpai langsung..ngeh!

yie76 said... [Balas Komen]

face to face lbh afdhal tpi kbanyakan dri kita susah nak btentang mta klau da buat silap ni

| cik azeya | said... [Balas Komen]

aku. hurm, aku tak suke kena tegur dan ditegur. sure aku akan hangin tak tentu pasal. yeah. aku orang yang macam tu. kecuali, orang yang menegur tu orang yang aku sayang dan orang yang aku hormat. gunelah care apepon. aku tak akan mengamok.

Fadzmie Mohamad said... [Balas Komen]

Face to face lagi bagus. Semua kutukan/teguran sampai direct masuk kepala otak. Kalau memang aku salah, aku terima. Kalau bukan aku yang salah, aku boleh bidas balik kutukan/teguran tu depan muka dia.

Entri Terbaru : WORDLESS WEDNESDAY #1

pikah said... [Balas Komen]

sms or inbox fb

Zurina J. said... [Balas Komen]

@samizul.net
Terima kasih Samizul...s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

@Mrs.MyGaman BorNeo
Saya pun rasa macam tu... Terima kasih Mrs.MyGaman...

s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

@Lina
Iya Lin... Terima kasih Lin... s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

@yie76
Hmmps.. Iya... terima kasih yie... s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

@| cik azeya |
Kena belajarlah menerima teguran kan..
Apapa pun, terima kasih cik azeya...
s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

@Fadzmie Mohamad
Terima Kasih Fadz... s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

@pikah
Terima kasih pikah... s1

Cody@Farid said... [Balas Komen]

Face 2 laa..tapi klu hubungan jarak jauh ne mmg Susah sikit bukan apa distance tuhh..jauh but apa2 pun ble mengikut keselesaan sesorg tu..

Remarks: baru Ada masa bejejak kat blog ne..kekeke! Nice!!! Nak pollo ble ka?

Zurina J. said... [Balas Komen]

Hmps, ok terima kasih... s1

Owh boleh, silakan follow saudaraku... s2

Post a Comment

s1   s2   s3   s4   s5   s6   s7   s8   s9   s0

"Amalan membaca perlu diterapkan pada diri anak muda zaman sekarang. Walaupun perlu menggunakan paksaan". - pesan Tun Mahathir.

Jadi, kalau sudah baca.

Apa lagi.. Lontarkan suaratokrasi anda!