Lazada Malaysia
adf.ly - shorten links and earn money!

Dua Hati Menjadi Satu


Hujung-hujung tahun ni, pasti ada saja kad jemputan majlis perkahwinan sampai ke rumah. Di mana merupakan penyatuan dua hati menjadi satu. Fenomena ini dipanggil musim kahwin.


Hujung-hujung tahun ni juga selalu hujan & sejuk. Kadang rasa malas mahu keluar rumah, rasa macam mau tidur dengan selimut tebal. Fenomena ini pula dipanggil musim tengkujuh.


Apa pula kaitan antara musim kahwin & musim tengkujuh? Mesti kalian pernah dengar orang-orang tua berkata "Hari ni hujanlah, si Anu kahwin. Mesti ramai anak.. Ehehe." Karut betul orang-orang tua ni kan. Dulu aku pun rasa ia karut & tak masuk akal. Tapi sebenarnya ia memang logik & pasangan yang sudah berkahwin pasti setuju! Ini kerana... Musim hujan kan sejuk, so rasa macam mau tidur ja. Kalau ada isteri di sebelah, lagilah siok tidurnya. Tak lama lagi dapatlah orang ke-3. Opss.. Tak boleh lebih-lebih. Kalau mau orang ke-3 kena kahwin dulu ye... Tahun ni aku telah diundang ke beberapa majlis perkahwinan. Maaflah andai ada jemputan yang tak dapat aku penuhi, tapi aku tetap akan titipkan doaku buat kalian: 
"Semoga Allah memberi berkah kepadamu & kepada apa-apa yang diberikan-Nya padamu, serta semoga Allah menghimpunkan kalian berdua di dalam kebaikan" (Riwayat Abu Daud).


p/s: Kalau kahwin jangan lupa jemput...:)

3 komenteraksi:

Post a Comment

s1   s2   s3   s4   s5   s6   s7   s8   s9   s0

"Amalan membaca perlu diterapkan pada diri anak muda zaman sekarang. Walaupun perlu menggunakan paksaan". - pesan Tun Mahathir.

Jadi, kalau sudah baca.

Apa lagi.. Lontarkan suaratokrasi anda!