Lazada Malaysia
adf.ly - shorten links and earn money!

Kisah 2 Beradik Comel


Kenangan pahit pun jadi indah bila dikenang... Ia bisa membuatkan yang muram pasti tersenyum, yang sedih pasti gembira, yang nangis pasti ketawa. 

Tahun 1997. Kejadian berlaku di rumah encik J, di mana terdapat dua orang beradik yang cute. Si abang nama 'A' dan Si adik nama 'Z'. Mereka sangat penyayang pada kucing. Kucing mereka sangat comel & manja.


Tapi... Si kucing ni tidak reti bahasa, asyik berak dalam rumah. Z sebagai adik terpaksalah mengikut perintah, membuang tahi yang dibuang binatang comel. Sekali dua tidak apalah, ni hampir setiap hari. Z pun bengang. 

Suatu hari, Ting!! Z terfikir satu idea jahat. Diletaknya tahi kucing yang sudah keras itu ke dalam sarung bantal A. Kah kah kah.. Siok-siok si A tidur, "Apasal ada bau menyengat ni?" A mencari-cari di mana puncanya. Tepi meja tiada, bawah katil pun tiada. A kembali ke tempat tidur, baunya semakin hampir. Diramasnya bantal tempat pembaringan, "Arrrgh...Tahi keras! Kurang asam punya budak! Mesti kerja Z ni. Awaslah budak ni!" A jadi geram. Dia pun berfikir idea jahat untuk membalas dendam. Ting!! "Hahaha...Rasalah kau!"

Esoknya di sekolah, Z sedang belajar dengan khusyuknya. Mahu mencatit, jadi dibukanya pencil case. "Uwek!! Kurang asam, ada taik keras. Ni mesti kerja abangku! Huh!!" Nasib baik kawan-kawan Z tidak nampak. Kalau tidak entah apa yang mau dijawabnya. Z tidak boleh berbuat apa-apa. Apa suruh..? 

Tapi, itu kisah 13 tahun yang lalu. Kini duabudak comel ni sudah membesar dan sudah berjaya pun menjejak puncak di sebuah teratak gerbang.

-2 beradik yang nakal-

Pengajaran:
Buat baik dibalas baik. Buat jahat dibalas jahat. Ikhlaskan diri di dalam membuat sesuatu amal.

18 komenteraksi:

Zurina Jamjin said... [Balas Komen]

Si Putih(kucing Z) & Si Songgong(kucing A)...

Alfian Jamjin said... [Balas Komen]

hahahaha..kisah benar² berlaku ni tau..

MyNameisNurul said... [Balas Komen]

comel! :)

Nieya said... [Balas Komen]

haha..mmg ko xda kjalh syg..tp suka pla bila bca...congratz 2k korg berdua ya...

Alfian Jamjin said... [Balas Komen]

si z tu mulakan ar..kmu tny dia tuk info lebih lanjut..hahaha

Zurina Jamjin said... [Balas Komen]

@Nurul, iya mmg comel..nakal btl bdk2 ni..ada lg kisah pecah cermin, lg lawak..haha..
@Chanieya, inilah kerjaku syg. drpd mhyl entah apapa baik ku bermadah pujangga. Seronot.. Nanti ko follow ar.. Rajin² la tinggalkan jejakmu di sini. Ibarat ko dtg melawat B60-07 le..hehe..
@LFn, haha.. pecha perut teringat jaman bdk2 kita..kih²..

c3kz h!kmAh said... [Balas Komen]

kisah yg sungguh comel..hahakss..loikee it..

Alfian Jamjin said... [Balas Komen]

hikmah..ko mau tau rahsia..si A tu ensem boy tu...alamak, rahsia tu bkn rahsia lg...aduh!

Zurina Jamjin said... [Balas Komen]

Hikmah, ko mau tau jg? si Z tu pun comel jg tu..hehe..

c3kz h!kmAh said... [Balas Komen]

al:yg ensem cuma kumismu..ahah

zu: sama2 kita cumil..senteki..ngehngeh..

Admin said... [Balas Komen]

kumis jak? adei..

SriPanggung said... [Balas Komen]

lucu2 kamu dua ni..hehe..
zurina, congrats coz da slamat convo..!

Zurina Jamjin said... [Balas Komen]

@Hikmah..mmg tu kumisnya ja encem..fakta tu.kih²
@SP, tanx ar..Ko pun ar..ku doakn ko dpt lah kerja d RTM tuh..kih²

~NieZa~ said... [Balas Komen]

kuat main taik bha ni dua bradik!
hmmmm... s8

Zurina J. said... [Balas Komen]

@~NieZa~

nda bah nij...nda...
kisah lama sak ni...
tp windu woo jaman ni...uhuk²
s4

Putiey said... [Balas Komen]

cutenya 2 beradik ni (^_^)

Alfian J. said... [Balas Komen]

@Putiey
cute kan..mmg dr dulu lg aku ckp..
s1

Zurina J. said... [Balas Komen]

cute kan? cute kan? cute kan?
tp..........skrg nda cute suda, kumisnya tabal suda..ahahaha
s3

Post a Comment

s1   s2   s3   s4   s5   s6   s7   s8   s9   s0

"Amalan membaca perlu diterapkan pada diri anak muda zaman sekarang. Walaupun perlu menggunakan paksaan". - pesan Tun Mahathir.

Jadi, kalau sudah baca.

Apa lagi.. Lontarkan suaratokrasi anda!