Lazada Malaysia
adf.ly - shorten links and earn money!

Ulasan Buku #2: Ulasan Khas di Musim Kahwin


Bismillahirrohmanirrohim...

Sebelum ini pernah saya tanyakan pada mama berapa hantaran saya? Mama diam, macam mahu tak mahu saja suara itu keluar. Saya tarik nafas panjang & bagi mama sebuah buku berwarna ungu. Selepas beberapa hari, usai mama membaca buku itu, saya tanya semula berapa hantaran saya? Kali ni mama menjawab, "Berapa saja, terpulang pada pihak lelaki". Saya kata "1K?" Katanya, "Terpulang..." Lepas itu kami saling berpandangan & tersenyum..:) 

Tapi.... Saya ada saudara mara yang fikirannya agak sempit {maaf}. Kemungkinan besar saya akan 'dijual' 10K, 15K, 20K. Dan kemungkinan besar juga saya akan dimarah, diceramah & diumpat-umpat jika tidak menginginkan majlis besar-besaran. Hati saya tetap berkeras tidak mahukan majlis besar-besaran yang memakan belanja beribu-ribu. Menghabiskan sejumlah wang yang besar sehingga mencecah 10K dalam masa hanya sehari bukan suatu tindakan yang bijak saya kira, bahkan bertentangan dengan ajaran Islam. Yang mana akan membawa lebih banyak natijah negatif berbanding positif. Jika menyentuh soal agama, maaflah.. Saya memang seorang yang sangat tegas. Saya sanggup menggenggam bara api asal saja agama saya terjaga!


Ini adalah kesimpulan yang dapat saya buat selesai mendalami isi buku ungu ini, hasil karangan seorang insan mulia, Tuan Shamsuddin Kadir bersama isterinya, Puan Ain Muhammad. Saya tujukan entri ini khas buat seluruh kaum kerabat saya, seluruh umat Islam amnya & rakyat Malaysia khususnya. Makcik-makcik, pakcik-pakcik, yang sudah kahwin, mahupun yang belum berkahwin, yang sudah pencen atau masih di bangku sekolah. Setiap golongan umur harus membaca buku ini jika tidak ingin tertipu & bersubahat dengan para penipu!

Nota: .......................... {dalam hati, hehe}

2 komenteraksi:

penyuluh perikanan said... [Balas Komen]

kunjungan di sini teman. selamat malam

Dhia Dirham said... [Balas Komen]

heh saya dah kawen alhamdullilah

Post a Comment

s1   s2   s3   s4   s5   s6   s7   s8   s9   s0

"Amalan membaca perlu diterapkan pada diri anak muda zaman sekarang. Walaupun perlu menggunakan paksaan". - pesan Tun Mahathir.

Jadi, kalau sudah baca.

Apa lagi.. Lontarkan suaratokrasi anda!