Diantara berikut, yang manakah akan menghilangkan rasa pedas akibat memakan cili dengan lebih pantas?
a) Air biasa
b) Minuman yogurt
c) Minuman bergas
Untuk jawapan & penerangan, teruskan membaca...
Jawapan: b) Minuman yogurt
Penerangan: Di dalam lada, terdapat suatu bahan yang dipanggil "capsaicin" yang mana tidak larut di dalam cecair, tetapi larut di dalam lemak. Kandungan capsaicin di dalam cili memberi rasa pedas pada cili tersebut. Apabila kita memakan lada, bahan tersebut akan melekat pada lidah. Oleh itu, apabila kita meminum air biasa atau minuman bergas, ia tidak dapat melarutkan bahan tersebut. Manakala, jika kita meminum minuman berlemak seperti yogurt atau susu, ia akan menyebabkan bahan yang berada pada lidah tersebut larut & turun bersama-sama minuman tadi. Kalau tak percaya boleh try sendiri di rumah. Selamat berjaya.

p/s: Ehehe, aku belajar dari rancangan terbaru Clever {TVIQ}.
Info @
wahhh..nk cbe la..
ReplyDeletesje2 nk mkn cili..pas 2 mnum susu..hahahha..gedikk
@ayu hehe..silalah cuba..ilmu ni..ajar anak² k...keh²
ReplyDelete